Duurzaam en groen drukwerk: de toekomst!

Wij zoeken altijd de meest duurzame oplossing voor de productie en aflevering van nieuw drukwerk. Net zoals de markt en maatschappij bewegen wij mee met de laatste ontwikkelingen. Duurzaam drukwerk is daarom één van onze focuspunten. Wil jij weten hoe wij ‘groen’ drukwerk produceren, zodat de CO2 footprint minimaal is?

Groen drukwerk komt in nuances...

Appeltjesgroen, Hindelooper-groen, jonge-blaadjes-groen… er zijn zo veel kleuren groen. Zo ook in drukwerk. Een drukwerkje op FSC papier heet al groen drukwerk. Maar wist je dat het nog veel groener kan? Wij begeleiden graag drukwerk projecten met een focus op een minimale CO2-voetafdruk. Aangezien drukwerk met enige regelmaat eenmalig gebruikt wordt, is het essentieel dat milieuvriendelijke materialen ingezet worden. Hierbij bedoelen we echt duurzaam drukwerk én niet makretingstrategische materialen, maar producten die geen negatieve impact hebben op het milieu en de wereld.

‘Ik ben al groen’

Eén boom maakt nog geen bos. Eén groene factor maakt nog geen verantwoord drukwerk. Er zijn minstens vijf factoren die drukwerk ‘vergroenen’. En er komen er door innovaties steeds meer bij! De vijf factoren die in onze optiek essentieel zijn om in ogenschouw te houden zijn:

 1. Grondstoffen
 2. Productie en hulpstoffen
 3. Distributie
 4. CO2-voetafdruk
 5. Het printproces

‘Groen drukwerk is duur’

Zoals in zoveel branches wordt er, in onze optiek, ten onrechte gedacht dat de groene optie duurder is. Uiteraard is het mogelijk om duurzaam drukwerk met prijze materialen te produceren. Dit betekent echter niet dat dit voor al het groene drukwerk geldt. Groen hoeft niet duurder te zijn. Sterker nog: groen is soms zelfs voordeliger! Wij leggen in een persoonlijk gesprek graag uit hoe wij dat doen! 

Grain denkt vooral groen

Nadenken over papier, inkten, energie bij de productie, transport (intern/extern), veredeling (vernis, folies, etc.), afwerking (bindwijze), oplages en verbruik, productclustering, productielocatie, etc. is onze tweede natuur. Constante screening en afstemming met ‘de markt’ om jou optimaal te kunnen adviseren.

Wij zetten straks graag een boompje met je op over de mogelijkheden om jouw drukwerkpakket groener en voordeliger te realiseren.

Groen drukwerk materialen

Ook toe aan meer groen? Maak nu een afspraak!

Groen drukwerk is een synoniem voor duurzaam drukwerk. Hiermee wordt bedoeld dat het drukwerk waarin wij kunnen voorzien minder belastend voor het milieu is. Dit doen wij door rekening te houden met een x aantal factoren bij de productie en distributie van drukwerk. Lees hier welke factoren dit zijn. 

Er zijn talloze duurzame materialen die gebruikt kunnen worden voor groen drukwerk. Denk hierbij aan: 

 • Biologisch katoen
 • Bamboe
 • Eco vriendelijk papier
 • Kurk
 • Jute
 • RPET/PVC
 • Paperwise
Duurzaam drukwerk laten maken