Papiertekort door online bestellingen

Papiertekort

De boekensector heeft last van een tekort aan papier. Door de coronapandemie is wereldwijd de thuisbezorgeconomie geëxplodeerd en is er een enorme vraag naar kartonnen dozen voor pakketjes van webwinkels en naar pizzadozen.

Schaarste

Papierpulp, de grondstof voor papier en karton, wordt steeds vaker gebruikt voor de productie van karton in plaats van papier. Sectoren die afhankelijk zijn van papier, zoals de boekensector, vissen achter het net. De levertijden voor papier lopen op, en de uitgave van boeken in het najaar moet mogelijk worden uitgesteld. Ook drijft de schaarste de prijzen van papier en karton op.

Tekort aan grondstoffen

Niet alleen de toegenomen vraag, maar ook het tekort aan grondstoffen speelt mee in de schaarste van papier en karton. Specifiek gaat het om een tekort aan hout, waar papiervezels van gemaakt worden. Daarom kiezen sommige fabrikanten gerecycled papier en karton, oftewel oud papier, als alternatief. Bedrijven die oud papier recyclen verdienen er goed aan.

Doorberekend aan consument?

De schaarste van papier, maar ook bijvoorbeeld van lijm en drukplaten, leidt tot hogere kosten. Zullen die uiteindelijk worden doorberekend aan de consument? Martijn David, algemeen secretaris van de Groep Algemene Uitgevers, noemt zo’n eventuele prijsverhoging niet dramatisch. “Dat is dubbeltjes-werk. Het drukken bepaalt maar voor een klein deel de prijs van een boek. Grootste probleem is op dit moment echt een herdruk: is daar wel genoeg papier voor beschikbaar?” David spreekt van een luxeprobleem. “Er wordt momenteel hartstikke veel gelezen, dat is toch een mooi teken?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *